Usvojen plan za brže sticanje statusa kandidata za članstvo u EU

Bez autora
Mar 20 2011

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije saopštila je da je na sednici Vlade usvojen Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje prioriteta iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije za 2010, odnosno plana za brže sticanje statusa kandidata za EU. Prema rezultatima prvog izveštaja, koji je sačinila Kancelarija za evropske integracije, procenat realizacije svih predviđenih aktivnosti približno iznosi oko 70 posto, uzimajući u obzir i ispunjene i delimično ispunjene preporuke. Kako je saopšteno, najveći pomak je ostvaren usvajanjem propisa koji bi trebalo da otklone određene nedostatke u reformi pravosuđa, kao i propisa kojima se dodatno uređuje oblast građevinarstva. Takođe, stvoreni su i uslovi za poboljšan rad nezavisnih institucija i regulatornih tela, tj. izdvojena su sredstva u budžetu za angažovanje dodatnog broja zaposlenih u ovim institucijama i obezbeđenje adekvatnih prostorija i opreme, a realizovana su i imenovanja i izbori u više institucija.

Usvojen plan za brže sticanje statusa kandidata za članstvo u EUKancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije saopštila je da je na sednici Vlade usvojen Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje prioriteta iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije za 2010, odnosno plana za brže sticanje statusa kandidata za EU.

Prema rezultatima prvog izveštaja, koji je sačinila Kancelarija za evropske integracije, procenat realizacije svih predviđenih aktivnosti približno iznosi oko 70 posto, uzimajući u obzir i ispunjene i delimično ispunjene preporuke.

Kako je saopšteno, najveći pomak je ostvaren usvajanjem propisa koji bi trebalo da otklone određene nedostatke u reformi pravosuđa, kao i propisa kojima se dodatno uređuje oblast građevinarstva. Takođe, stvoreni su i uslovi za poboljšan rad nezavisnih institucija i regulatornih tela, tj. izdvojena su sredstva u budžetu za angažovanje dodatnog broja zaposlenih u ovim institucijama i obezbeđenje adekvatnih prostorija i opreme, a realizovana su i imenovanja i izbori u više institucija.

Od 23 preporuke sadržane u Akcionom planu, čiji je rok za realizaciju bio 31. mart 2011. godine, u potpunosti je realizovano šest, odnosno imenovanje direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, imenovanje članova Komisije za autorska i srodna prava, formiranje Nacionalnog saveta za ruralni razvoj, usvajanje Pravilnika o prelasku na digitalno emitovanje, usvajanje Smernica za prepoznavanje sumnjivih transakcija i obezbeđenje sredstava za popis stanovništva u budžetu za 2011. godinu.

Delimično je ispunjeno 11 preporuka, kao što je izmena Predloga zakona o planiranju i izgradnji, Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i predloga za imenovanje članova Upravnog odbora RATEL-a, koje da bi bile potpuno ispunjene, prethodno moraju da prođu i proceduru usvajanja u Skupštini Srbije. Takođe, delimično je ispunjena i preporuka koja se odnosi na formiranje Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine raspisivanjem izbora za 17. april.

Potpisan je i Protokol o saradnji ministarstava za ekonomiju i regionalni razvoj i trgovine i usluga i Uprave carina o tržišnom nadzoru.

Nije ispunjeno šest preporuka, odnosno u predviđenom roku nisu doneti zakon o finansiranju političkih aktivnosti, zakon o izmenama Zakona o prebivalištu i boravištu, kao ni odluka o formiranju javnog poštanskog operatora. Nisu predložena imenovanja predsednika i članova Nadzornog odbora Instituta za standardizaciju i Akreditacionog tela Srbije, a nije obezbeđeno ni adekvatno finansiranje i položaj Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja.

Pre roka je, u celini ili delimično, realizovano još 27 preporuka. U potpunosti je ostvareno šest aktivnosti, odnosno preporuka koja se odnosi na funkcionisanje Pravosudne akademije i za uspostavljanje Kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti, poboljšani su administrativni kapaciteti sekretarijata Komisije za kontrolu državne pomoći i Državne revizorske institucije, obezbeđena su sredstva za dodatno angažovanje 73 zaposlena u ovoj instituciji. Pored toga obezbeđena su dodatna sredstva za angažovanje šestoro zaposlenih u Kancelariji poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Delimično je pre roka ispunjena i 21 preporuka, uglavnom iz oblasti poljoprivrede, finansija, saradnje sa Hagom, ekonomije, policijske saradnje i ostalih sektorskih politika (transport, životna sredina).

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izvršenju i obezbeđenju i Predlog zakona o javnom beležništvu i ta akta su upućena u Skupštinu Srbije na razmatranje.

Značajan napredak je ostvaren u realizaciji preporuka i kod ostalih organa vlasti i nezavisnih institucija, kao što su Narodna skupština, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, poverenik za zaštitu ravnopravnosti i zaštitnik građana.

U saopštenju se navodi da je Vlada 29. decembra 2010. godine usvojila Akcioni plan za ispunjavanje prioriteta iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije za 2010. radi ubrzanja sticanja statusa kandidata.

Za najveći broj prioriteta predviđeni rok za realizaciju je prva polovina 2011. godine. Time se obezbeđuje da preporuke budu ispunjene pre nego što Evropska komisija zaključi izradu Mišljenja o našem zahtevu, koje se očekuje polovinom oktobra 2011. godine.

Sastanak Odbora za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biće održan u utorak, 22. marta 2011. godine, u Briselu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik